Fusta d'eucaliptus cremada - Ennatu Domingo

.
 

Havia sentit dir que només el dolor et pot connectar amb els records perduts, i jo havia racionalitzat el dolor fins a tal punt que una imatge d'una dona portant un nen petit mig adormit a l'esquena em feia un nus a la gola i m'omplia els ulls de llàgrimes. Una imatge que els periodistes oportunistes occidentals havien explotat, però que jo també duia gravada dins meu, com un reflex d'una escena del passat. 


Nelson Mandela va dir: «L'educació és l'arma més potent per canviar el món». Però, com es pot canviar el món si una nena com la nena que vaig ser jo vol anar a l'escola i educar-se i no pot? Com es pot intentar canviar el món si un percentatge tan alt de la societat global és analfabeta, viu fora de la petjada digital i en un constant esforç de supervivència perquè les necessitats bàsques com l'aigua, l'electricitat i l'habitatge no estan cobertes?


He pogut comprovar que una adopció perfecta és aquella en què tant el fill com els pares adopten mútuament les seves cultures d'origen. Jo ho veig com un contracte i diria: si els pares intenteu suprimir o reprimir la nostra identitat i cultura d'origen, ens esteu privant de les eines que ens ajudarien a entendre el nostre món, d'on venim i perquè som com som.


Puc parlar de pobresa extrema en primera persona i sense embuts, perquè va ser la meva realitat durant els set anys que vaig viure a Etiòpia. Fins que l'últim nen a la Terra pugui gaudir d'una educació de qualitat i una infància segura i protegida, n'hem de parlar tant faci com falta. Tinc un país d'origen que és molt ric culturalment, que té molts recursos naturals per aprofitar, però que encara ha d'invertir molt en la seva gent. Invertir recursos en la gent jove i en l'educació de les dones és fonamental per a la prosperitat de qualsevol país.

 

Comentaris

 1. Acredito que seja um bom livro de uma leitura agradável.
  .
  Bom fim de semana.
  .
  Pensamentos e Devaneios Poéticos
  .

  ResponElimina
  Respostes
  1. És un bon llibre amb bones reflexions.
   Gràcies, bon cap de setmana.
   Salutacions, Rik@ardo.

   Elimina
 2. La educació és la millor eina sense dubte i poder-hi accedir, un dels millors drets que tenim. També cal canviar mentalitats i passar del "meu benestar", al "nostre benestar" generalitzat i del que s'allunyen tant les elits.
  Bona lectura ;)

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sens dubte l'educació és una eina excel·lent a la qual tothom hi hauria de poder accedir, així com a les necessitats bàsiques, és una llàstima que aquestes no estiguin cobertes per a tots els habitants del planeta. I cada cop es fa més palès allò de "el ric més ric i el pobre més pobre".
   Tant debò arribés aquest canvi de mentalitat i es passés a l'acció per equilibrar tantes injustícies.

   Gràcies, Artur, que acabis de passar un bon diumenge.

   Elimina
 3. “Dóna-li un peix a un home, i menjarà avui. Ensenya-li a pescar i menjarà la resta de la seva vida”. Aquesta frase ho inclou tot. Invertir en coneixements, és la millor opció per fer créixer a un país.

  Aferradetes, nina.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Has trobat la frase encertada per resumir-ho tot, no hi puc estar més d'acord. Educació i coneixements, les millors "armes", les més necessàries i bàsiques per a qualsevol persona.

   Gràcies, nina, aferradetes.

   Elimina
 4. Una escriptora que parla d'una realitat terrible, perquè l'ha viscuda. La frase que cita sa Lluna és molt entenedora.
  Joan Manuel Serrat en la cançço "El món està ben girat" diu:
  "en el que es gasten en bombes, podrien matar la fam"

  ResponElimina
  Respostes
  1. Qui ha viscut realitats que no hauria de passar ningú pot explicar el que ha sentit, com ho ha patit.
   Sí la frase de sa Lluna és genial, la del Serrat és molt bona també. Tant debò fos així, que es deixin de bombes, armes i tot allò que provoca destrucció i mort i mirin com solucionar un problema tan greu com el de la fam.
   Gràcies, Xavier.

   Elimina

Publica un comentari a l'entrada