divendres, de maig 30, 2025

Pòntia comuna



Nom en català: Pòntia comuna
Nom científic: Pontia daplidice

La pòntia comuna és una papallona diürna de la família dels pièrids, coneguda també com a papallona de la mostassa. En el revers de les ales es combinen els colors verd groguenc i blanc, i a l'anvers, en posició oberta de vol, les ales no tenen to verdós sinó que dibuixen un escaquer amb més blanc que negre.
És molt comuna per tot Catalunya, però assoleix la màxima abundància a les zones àrides de la Depressió Central. Es pot veure de març a novembre però és més freqüent a finals d'estiu.

FONT:

Només l'he vista un cop, la pòntia comuna, va ser un dia de maig de fa dos anys tornant del castell de Torre Baró, on també era la primera vegada que hi anava. El castell, situat entre els barris de Roquetes i Torre Baró, al districte de Nou Barris de Barcelona, és actualment un centre d'informació i educació ambiental del Parc de Collserola. 
Aquell dia de maig, baixant del castell i després de passar pel mirador i contemplar la panoràmica de la ciutat de Barcelona, va ser quan vaig veure, entre unes fulles verdes, uns altres tons verds que no eren pas d'altres fulles, sinó els d'una papallona (en aquells moments encara no sabia de quina espècie es tractava). Vaig anar-la observant i vaig poder fer-li algunes fotos abans que alcés el vol.
Després, en passar les fotos i revisar la guia de papallones va ser quan li vaig poder posar nom: pòntia comuna. De moment no n'he tornat a veure cap més, a veure si algun dia hi ha sort. I vosaltres, la coneixíeu? L'heu vista algun cop?

2 comentaris:

  1. A partir d'ara me fixaré amb els colors, sempre que es deixin veure el temps suficient. Crec que d'aquestes no n'he vist mai.

    Aferradetes, preciosa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ens hi fixarem bé, a veure si tu en pots veure alguna per primera vegada i jo en torno a trobar alguna altra.

      Aferradetes, bonica.

      Elimina