Nom en català: Oreneta comuna
Nom científic: Hirundo rustica
Nom científic: Hirundo rustica
L'oreneta comuna, oronell, oronella, oroneta o orenola és una au petita i migradora d'uns 32-34 cm d'envergadura de l'ordre dels passeriformes. El seu dors és negre-blavós, amb la gola rogenca i l'abdomen blanquinós. Les característiques principals per a identificar-la són la seva cua profundament forcada, l'esveltesa i el vol lleuger i ràpid. Arriba a la península ibèrica a principis de primavera, i pel que s'ha pogut observar, aquesta arribada és cada cop més primerenca, cada any arriben abans.
Fa nius de fang arrodonits i més oberts que els de l'oreneta cuablanca, i els situen en llocs arrecerats, sovint en construccions, porxos, corts i fins i tot pous, forats o sobre bigues. En canvi, l'oreneta cuablanca els fa a sota els balcons o sota els ràfecs.
FONT:
Nom en català: Oreneta cuablanca
Nom científic: Delichon urbicum
L'oreneta cuablanca és una oreneta més aviat petita de color negrós -amb brillantors o iridescències blavoses- i la panxa i la gola ben blanques. En destaca el carpó blanc, que li ha valgut el nom. La cua és molt més curta i menys enforquillada que la de l'oreneta comuna la qual té, a més, la gola rogenca.
Es troba àmpliament distribuïda arreu del continent eurasiàtic. A Catalunya arriba a partir de la segona quinzena de març i comença a marxar a finals d'agost, els últims exemplars s'observen a finals d'octubre.
Cria a l'interior dels nuclis urbans, a les façanes dels edificis, o bé en cingleres i penya-segats en zones de muntanya. El niu és de fang, esfèric i totalment tancat llevat d'una petita obertura a la part superior d'uns 2-3 cm de diàmetre. No es pot confondre amb el de cap altra espècie.
PER A AMPLIAR INFORMACIÓ I SABER-NE CURIOSITATS:
Aquest projecte és una iniciativa de seguiment dels nius d'oreneta cuablanca dels pobles i ciutats de Catalunya, País Valencià i les Balears. Està adreçat a tothom qui vulgui participar-hi fent seguiment d'aquesta espècie.
Recordar també que la normativa vigent estableix que no es pot dur a terme cap intervenció que pugui afectar ni destruir cap lloc de nidificació d'ocells protegits. Els nius de les orenetes estan protegits, és important no destruir-los!
En aquesta difusió d'espècies de la Setmana de la Natura no hi podia l'ocell per excel·lència que esperem cada primavera: l'oreneta. Com els pipiripips, que tenyeixen prats i camins amb el seu vermell característic, les orenetes omplen el cel, construeixen els seus nius i s'alimenten d'insectes, amb els consegüents beneficis que això comporta, per això són espècie protegida.
Vaig poder captar aquestes orenetes cuablanca al seu niu. Gairebé cada dia hi passo per davant i m'agrada veure com unes quantes orenetes hi arriben volant, s'hi aturen i tornen a anar-se'n.
Pel meu balcó se'n passegen moltes, millor dit, s'encalcen unes a les altres amb vols molt ràpids. I a més, són bones meteoròlogues, quan van totes juntes i fent cercles segur que plou aviat. ;-)
ResponEliminaN'he pogut retratar ben poques.
Aferradetes, Núria.
Sí que volen ràpid, sí. La setmana passada en vaig veure unes que, com tu, s'encalçaven les unes a les altres; les seguia amb la mirada i em marejaven i tot de tan depressa que anaven :D
EliminaI és cert, com a meteoròlogues són excel·lents ;)
Aferradetes, Paula.
Veure-les sempre alegra el dia.
ResponEliminaA vora casa meva no hi he vist cap niu.
Gràcies per la informació!
Un abraçada.
Sí, sempre fa il·lusió veure-les, encara que volin depressa i i si es paren sigui per ben poc.
EliminaAixò dels nius va com va, per aquí a la vora n'hi ha uns quants i sempre que hi passo alço la mirada.
Una abraçada, Carme.
Les orenetes sempre anuncien el bon temps que arriba, sense dubte que son boniques de veure-les volar o com diu salluna, fent de noies del temps ! :)
ResponEliminaBona setmana, una abraçada !.
I tant, quan comencen a arribar vol dir que la primavera ja s'acosta, i si ens hi fixem bé en veure-les volar, sabrem els canvis de temps que es preparen ;)
EliminaBona setmana per a tu també, Artur!
Una abraçada.