diumenge, d’abril 06, 2025

L'olor del desig - David Cirici


Reconec fàcilment la gent per la veu, i els conec de veritat quan, més enllà del que diuen, interpreto els diferents matisos de la veu i tinc indicis sobre el que amaguen, sobre el que els avergonyeix de dir o sobre el que voldrien dir i no saben com. 


Crec que soc capaç d'endevinar l'estat d'ànim de les persones amb ben poques paraules. El to, la intensitat, però també les pauses, em diuen moltes coses sobre el que està passant. Em sembla que és una habilitat que compartim tots els cecs. No és que les persones que hi veuen no la tinguin, però em fa l'efecte que es deixen enredar per les aparences, pels somriures, pels gestos despreocupats amb què les persones que s'hi veuen intenten, de vegades, amagar el que senten. Diguem que, sense la disfressa de les aparences, invisibles per a nosaltres, l'estat d'ànim és més fàcil de copsar. 


L'estenedor no es veu, des d'aquí. Ni la canal de la teulada. Però formen part d'aquest moment, d'aquest paisatge. Tu ho has pintat tot. El que es veu, el que no es veu, el que se sent. De vegades, veure-hi no ens deixa percebre tot això, és com una cortina que no ens deixa sentir tot això que tu sents. Estem desentrenats. Saps? Per això tanquem els ulls quan volem escoltar amb atenció.

dijous, d’abril 03, 2025

Aiguamoll de la Bòbila - Santpedor


Fa pocs dies vaig anar fins a l'Aiguamoll de la Bòbila, a Santpedor. Recordo que l'últim cop que hi havia estat va ser l'octubre de l'any 2022, llavors estava fent la formació d'Educació ambiental i havíem de fer un treball on parlar d'algun espai natural i la seva importància. Vaig triar la Bòbila per proximitat i perquè és un lloc on ve de gust passejar, observar l'entorn i tenir la sort de veure alguns ocells. 

Breument us explicaré la història d'aquest espai: antigament havia estat una zona d'horts i conreus. En ser un terreny argilós, l'any 1917 s'hi van instal·lar forns artesanals per a la fabricació de teules, totxanes i rajoles, i l'any 1924 es va inaugurar una bòbila que va industrialitzar aquest procés. La bòbila va funcionar fins l'any 1982, i a partir de llavors el lloc va patir una forta degradació. S'hi van abocar tota mena de residus d'origen urbà, agrícola, ramader i industrial, alguns d'ells molt tòxics. Va ser a partir de l'any 1992 que va començar un procés de sanejament i restauració, que en una primera fase va acabar l'octubre del 1994. Gràcies a la col·laboració d'entitats, institucions i moltes persones es va fer un gran esforç per recuperar l'espai natural que actualment podem gaudir.
L'Aiguamoll de la Bòbila és una zona humida modesta pel que fa a la seva extensió, però té una gran importància per la seva ubicació, enmig del Pla de Bages i el Geoparc de la Catalunya Central. A més és un bon exemple de restauració ambiental i posa de manifest la importància de les actuacions que protegeixen el medi natural. Santpedor doncs ha fet una aposta per preservar aquest espai i afavorir-ne la biodiversitat, a més de ser un lloc atractiu on passejar, observar i gaudir de la natura. 

Així que fa pocs dies hi vaig tornar perquè volia gaudir d'una estona de natura, tornar a passejar per aquest espai, observar i escoltar el cant dels ocells; em van arribar diferents sons de diferents espècies, però van ser més difícils de veure. Tot i així, pocs metres abans d'entrar a la Bòbila, un Trist em va sorprendre damunt d'uns cables. Sí, el nom de l'espècie és Trist, esperem que ell no n'estigui... 

Trist (Cisticola juncidis)

Contenta d'haver vist i fotografiat el Trist vaig entrar a la Bòbila i em vaig submergir en contemplar cada racó d'aquest espai. 



Quin goig veure l'Aiguamoll ple després de les pluges de les últimes setmanes! I com he dit abans, vaig sentir diferents espècies d'ocells, però van ser més difícils de trobar. Tot i així, en vaig poder retratar alguns.

Tres ànecs collverds mascles (Anas platyrhynchos)

Més ànecs collverds, tres mascles i una femella

Un martinet blanc (Egretta garzetta)

Un tudó (Columba palumbus)

I un privilegi també poder gaudir d'aquestes vistes des de l'Aiguamoll:

Camps ben verds i la muntanya de Montserrat al fons, en un dia clar

I també em vaig emportar alguna sorpresa agradable: una papallona que volava prop meu i uns conills.

Una bruna de bosc (Pararge aegeria)

Una parella de conills

I un altre conill, que s'escapava corrents, però que al final es va aturar

Feliç d'haver passat una estona bonica, amb tranquil·litat enmig de la natura, vaig anar-me'n amb bones sensacions fent el camí de tornada fins a la parada de l'autobús. Si una cosa bona té l'Aiguamoll de la Bòbila és que és als afores de Santpedor, però no gaire lluny del nucli urbà, i en transport públic s'hi pot arribar bé. Abans de tornar a entrar al poble, vaig seure una estona en un banc per tornar a admirar-la:

Unes vistes que mai no cansen

I quan ja era dins del nucli de Santpedor, sota uns balcons i damunt d'uns cables, em va sorprendre una parella de pardals xarrecs. Ja havia guardat la càmera a la bossa, i mentre la treia pensava: quan la tingui a punt ja se n'hauran anat... però no! Es van quedar allà, fent saltirons pel cable, i els vaig poder retratar.

Pardals xarrecs (Passer montanus)

Un dels dos pardals xarrecs

Temps de fer-los les fotos i llavors sí, ja se'n van anar volant. Un últim regal abans d'agafar l'autobús i tornar cap a casa havent gaudit de l'energia i els regals que ens ofereix la natura. 

dimarts, d’abril 01, 2025

El Romaní - Lletres i fils


La Cèlia contempla el dibuix que té davant seu i la ment se’n va als records d’infantesa, quan amb gran delit esperava l’arribada de la primavera. Recorda com es meravellava amb totes les flors que veia, i com n’apuntava els noms a una llibreta per després memoritzar-los; noms que li ensenyaven tant l’àvia com la mare. També en collia algunes, de flors, i contenta tornava a casa per posar-les en un gerro. La Cèlia també gaudia dels salts d’aigua que baixaven de la muntanya que hi havia prop de casa, una aigua neta i clara que formava una riera on ficava les mans per sentir-ne la seva frescor.
D’aquella nena petita, la Cèlia, que ara té prop de cinquanta anys, en conserva el fet de meravellar-se amb l’arribada de la primavera. Cada any surt a contemplar els primers ametllers que floreixen, els camps que es van omplint de colors amb les ravenisses blanques i grogues, les malves liles, les dents de lleó grogues i el vermell intens de les roselles. Es meravella també amb l’olor de l’espígol i el romaní que tant l’apassionen, i es relaxa amb el so d’un salt d’aigua després de dies de pluges generoses.
La Cèlia adulta no ha deixat perdre la seva nena interior, es diu mentre contempla aquest dibuix que presideix una de les parets de l’herbolari que va obrir l’àvia, després va passar a la mare i ara és ella qui hi està al capdavant. “El Romaní” és molt més que el seu lloc de feina, és la seva passió per la natura, el seu amor a tot allò natural. Una passió que porta ben endins i que l’acompanya des de la infantesa.


La meva aportació a 'Lletres i fils' de març de 2025.

dijous, de març 20, 2025

Lletres i fils - Març 2025


Avui comença la primavera i amb ella el retorn de Lletres i fils que, tal com vaig comentar, sortirà a l'inici de cada estació. 
I la proposta ve amb una imatge ben primaveral, extreta del llibre El gran llibre dels nostres boscos, amb text i il·lustracions de Blanca Millán.
Es pot escriure el que es vulgui i de l'extensió que es vulgui a partir del que us inspiri aquesta imatge.

Som-hi doncs, us animeu a participar-hi?


PROPOSTES REBUDES

· Sa lluna: Flors silvestres
· Núria: El Romaní
· Carme Rosanas: Lletres i fils

dilluns, de març 10, 2025

A l'esmorzar | Relats conjunts

Zinaïda Serebriakova, 1914, За завтраком

Com cada dissabte en Pol, la Mar i en Roger es troben a casa d’algun d’ells per esmorzar, xerrar i idear plans de tot tipus. Tots tres són amics de l’escola, i passen bones estones tant a classe com fora d’ella. Avui són a casa d’en Pol i la conversa que tenen és prou significativa.
Què voldreu ser de grans? comença demanant en Pol Jo ho tinc molt clar: biòleg, com la mare. M’encanta el món dels animals i les plantes.
A mi l’assignatura que més m’agrada és la de dibuix diu en Roger Podria dibuixar animals i plantes i els podries fer servir per la teva feina, Pol.
I tu, Mar què hi dius? Què t’agradaria ser de gran? demanen tots dos alhora.
A mi m’agrada explicar històries diu la Mar amb timidesa, és la que menys parla de tots tres sempre.
Pots ser periodista doncs li fa en Pol.
El que m’agrada és escriure i explicar històries sobre animals, i plantes, i arbres, i flors...diu la Mar emocionada– a casa tinc molts llibres sobre natura, boscos, mars i rius, m’encanta llegir-los.
Ostres doncs podríem crear alguna cosa, no trobeu? proposa en Pol A veure, tu Roger dibuixes, la Mar pot escriure una història a partir dels teus dibuixos i jo explico la part de ciències.
I quin nom li podem posar a la nostra empresa? demana entusiasmat en Roger.
Mmm... i si en pensem un i votem el que més ens agradi? -suggereix en Pol.
Sí! Va, la setmana que ve, que esmorzarem a casa meva, hem de dir tots un nom i triarem diu la Mar.
La mare d’en Pol, que ha sentit tota la conversa mentre els serveix l’esmorzar, també hi diu la seva.
Apunteu maneres, eh! Sembla que teniu les coses ben clares!
Mare, ja saps que vull fer el mateix que tu, sempre t’ho he dit. I si a més tinc col·laboradors que són amics meus serà fantàstic -expressa en Pol mentre es beu un got de suc de taronja.
En Roger es va menjant la sopa, però ja està pensant quin serà el seu proper dibuix. La Mar, que no té gaire gana, pensa quina història escriurà. I en Pol ja pensa en un nom per a la seva empresa.
Entusiasme, innocència, il·lusió. Que aquestes ganes de crear les porteu sempre dins, i feu el que feu quan sigueu grans, que la creativitat us acompanyi d’una manera o altra -expressa finalment la mare d’en Pol.


La meva aportació a Relats conjunts del mes de febrer:
Relats conjunts: A l'esmorzar

dissabte, de març 08, 2025

La filla de la bòbila - Ascen Capel

Una novel·la inspirada en la primera dona que va conduir un camió a les comarques de Lleida. Una història ambientada en una bòbila durant uns anys en què ser pionera significava enderrocar els murs d'un món d'homes. 

Les peces d'argila s'amuntegaven al pati de la bòbila, endreçades en pilones que creixien o minvaven segons el dia. Eren de diferents mides i formes, i també n'hi havia de diferents colors. A més de les teules, hi havia maons, totxos, cairons, rajoles, pitxolins, toves, barretes i mitjans. El pare deia que les peces són com les persones, cadascuna és diferent i fa un servei que no pot fer l'altra.


Hi ha la gent que vol una vida millor i es reuneix i es planta i fa la revolució en contra dels patrons opressors. Jo no m'hi assemblo, al pare, sempre fent fenya, fenya, fenya... Ell és un patró, petit, però patró i els obrers tenen drets i cal canviar-ho tot. (...) Les paraules «vaga», «patró»«obrer», «lluita» i «revolució» corrien de boca en boca i al bar de la fonda sovintejaven opinions encontrades que, a vegades, acabaven en batusses i baralles.


Em vaig estirar boca amunt per admirar el cel, clar. Avui podria veure la posta de sol, amb tots els tons de vermells i grocs, i amb sort la lluna, al capvespre, a l'altre cantó. I això sí que m'emocionava com quan era menuda, i em feia adonar que potser la vida era això, anar-me acomiadant de persones que li donaven sentit per quedar-me amb mi mateixa, amb qui de ben segur hauria de conviure sempre, la dona forta que volia seguir també el seu camí i triar-lo mentre gaudia del cel immens, i que saludava amb la mirada unes orenetes que el travessaven, xerrotejant.

dijous, de febrer 27, 2025

Garsa

Anella Verda de Terrassa (abril 2024)

Lleida (novembre 2024)

Lleida (novembre 2024)

Sant Vicenç de Castellet (novembre 2024)

Nom en català: Garsa
Nom científic: Pica pica 

La garsa és una espècie d'ocell de la família dels còrvids. És resident durant tot l'any a la nostra zona i s'adapta a tot tipus d'hàbitats. És de color blanc i negre, amb irisacions de to blau o verd a les vores de les ales i la cua. És un ocell molt sociable, a l'estiu i a la primavera es desplaça en parella, mentre que a la tardor i l'hivern s'aplega en estols més grans. 
S'alimenta d'insectes, cargols, llimacs, sargantanes, ous i pollets d'altres ocells, fruita en general, patates i pastanagues. És molt adaptable pel que fa a l'alimentació. 
Cada any, a principi de primavera, construeixen un niu nou, de forma esfèrica amb una o dues entrades laterals, situat habitualment a la capçada d'un arbre, però de vegades també entre matolls.

FONT: VIQUIPÈDIA

PD: Un constipat m'ha deixat ben baldada durant una setmana, entre tos i cansament. Avui és el primer dia que he tornat a treballar, encara a mig gas. Aniré passant pels vostres blogs i responent comentaris de mica en mica.

dissabte, de febrer 15, 2025

Bambi. Història d'una vida del bosc - Felix Salten


El bosc tornava a cantar amb mil veus, el sol penetrava amb amplis raigs entre les capçades, la claror s'escampava arreu, el fullatge començava a marcir-se; a dalt, en l'aire, cridaven els falcons, i aquí, molt a prop, un picot reia. En Bambi se sentia amenaçat per una cosa obscura, no entenia com els altres podien estar tan alegres i despreocupats, si la vida era tan difícil i perillosa. 


Un vespre, després de llamps i trons i tempesta, el cel resplendia blau, net per la pluja, i il·luminat pels raigs del sol de la posta. En les capçades dels arbres del voltant cantaven les merles, els pinsans refilaven, en els matolls xiuxiuejaven les mallerengues, a l'herba i sota els arbusts, a terra, sonava el grallar metàl·lic i trencat dels faisans en crits breus, el picot reia fort i els coloms parrupaven amb un neguit profund d'amor. 


Cal estar sol, li havia ensenyat l'Ancià feia temps, quan en Bambi encara era una criatura. I l'Ancià li havia revelat molts coneixements, molts secrets. De tots els seus ensenyaments, el més important havia estat aquest: cal estar sol. Quan hom vol ser conscient de si mateix, quan es vol entendre l'existència, quan es vol arribar a la saviesa, cal estar sol.

dimecres, de febrer 05, 2025

Corb marí gros

Riu Llobregat, Sant Vicenç de Castellet (febrer 2024)

Riu Cardener, Manresa (març 2024)

Riu Llobregat, Sant Vicenç de Castellet (desembre 2024)

Riu Llobregat, Sant Vicenç de Castellet (desembre 2024)

Nom en català: Corb marí gros
Nom científic: Phalacrocorax carbo 

Els corbs marins són ocells marins de dimensions mitjanes. La majoria tenen plomatge negre o molt fosc, però algunes espècies tenen plomatge blanc i negre. Moltes espècies tenen clapes de pell acolorida a la cara, que poden ser blau intens, taronja, vermell o groc. El bec és llarg, estret i afuat. Els peus tenen quatre dits amb membranes.
Són ocells costaners, i alguns han colonitzat aigües d'interior. Tots són pescadors, se submergeixen a l'aigua i neden una estona sota la superfície, en profunditats de fins a 5 metres. Les seves plomes no són impermeables. Niuen en colònies, arbres, illots rocallosos o penya-segats.
Als Països Catalans se n'observen dues espècies: el corb marí gros, com a hivernant molt comú, i el corb marí emplomallat, com a sedentari més freqüent.

FONT: VIQUIPÈDIA

· En aquesta altra entrada també esmento els corbs marins:


divendres, de gener 31, 2025

El bosque - Anne Sverdrup-Thygeson


¿Es la muerte distinta en el bosque? Allí no se esconde ni se reprime ni se oculta. La decadencia y la descomposición son una parte como otra cualquiera. Desde una perspectiva individual, la muerte es el final, pero desde la perspectiva del ecosistema, también es un comienzo. El reciclaje de materia orgánica constituye la mitad del ciclo de la vida y es la base imprescindible para que se genere vida nueva.
¿Podemos sacar algo de todo esto? ¿Una relación más ecológica con el mantenimiento, la descomposición y los desperdicios? ¿Tal vez algo que pudiéramos aprovechar cuando pasemos de la economía lineal, de usar y tirar, a una economía circular, donde los desechos se convierten en recursos?


Por desgracia, los humanos podemos dejar los finísimos mecanismos de la naturaleza fuera de juego cuando nuestra huella ecológica se vuelve demasiado grande. Si construimos y fragmentamos hábitats más allá de aquello a lo que las especies están adaptadas de manera natural, sus adaptaciones para hacer frente a la rareza dejarán de funcionar. Si hay demasiada distancia entre las «islas» de bosque natural en un «océano» de bosque de producción, las especies naturales especializadas no llegarán a los bosques donde podrían vivir. Así, esas especies especializadas acaban desapareciendo del bosque.


Me encantan esos árboles viejos. Tienen algo magnífico que me tranquiliza y me hace feliz, que me hace pensar de otra manera. Y justo los árboles y los bosques viejos han demostrado ser importantes en los estudios científicos que buscan saber qué tipo de bosques tienen mejores efectos para la salud.
Hay investigaciones que demuestran que estar en el bosque es bueno para la salud mental. Disminuye la frecuencia cardíaca, la presión arterial y el nivel de estrés. 


Es evidente que tiene que haber conflicto para que avance el relato. Los idilios y la armonía no venden bien. Aun así, igual nos vendría bien tener novelas que nos hablen de una sociedad en la que nos gustaría vivir, para que la lectura no solo sea decadencia y tristeza, sino que también nos permita pensar en aquello a lo que deberíamos aspirar. Para que podamos imaginarnos más fácilmente el futuro bueno y verde que aún podemos crear. 

diumenge, de gener 26, 2025

26 de gener - Dia Mundial de l'Educació Ambiental


Avui, dia 26 de gener, se celebra el Dia Mundial de l'Educació Ambiental, una eina necessària per a generar consciència i educar en valors de respecte i estima cap a la natura, una eina que cada dia ha de ser present a la nostra vida per aprendre, ensenyar i actuar a favor del medi ambient. 

Com els llibres i l'escriptura, que des que era petita m'han acompanyat, la cura cap a l'entorn sempre m'ha despertat interès i curiositat. Motivada per aquest interès, fa tres anys vaig fer una formació en Educació ambiental que m'ha servit per ser encara més conscient de la situació que estem vivint a nivell climàtic i per transmetre els valors i la necessitat de disposar d'una educació que tingui en compte la cura, el respecte i l'estima cap al planeta, a més de generar accions de canvi per a minimitzar el nostre impacte ambiental.
Recordo que una activitat de la formació va ser la proposta de fer un dibuix sobre què significava per a nosaltres l'educació ambiental. Com que dibuixar mai no se m'ha donat bé, vaig recórrer a les paraules i vaig escriure un acròstic, definint el que és per a mi l'educació ambiental. 


Vull compartir també tres haikus que vaig escriure fa un temps a partir d'aquests dibuixos que hi havia en una paret aquí al poble, a Sant Vicenç de Castellet.  


Plora la Terra,
fums de cotxes l'ofeguen.
Canviem els hàbits.



Cuida el planeta
deixa bones petjades
arreu on vagis. 



Mou-te en bici,
de flors omple el paisatge.
Olora la vida!


Crec que va ser l'estiu passat que aquests dibuixos es van esborrar. A la paret on eren s'hi pot pintar el que es vulgui, i ara el que hi ha són guixades amb missatges de molt mal gust, i alguns dibuixos que a mi no m'agraden gaire. Preferia aquests altres, per això en vaig crear aquests haikus que m'hauria agradat veure escrits a sota o al costat dels dibuixos, d'aquesta forma s'hauria reforçat el missatge que transmetien. Malauradament això ja no podrà ser. 
Tot i així, tant els haikus com l'acròstic els vaig incloure en el llibre 'Camins de vida', a l'apartat de textos de la natura. 

I això és el que he volgut compartir en aquest Dia Mundial de l'Educació Ambiental. Per part neva sempre intento generar consciència ambiental, llegir llibres i articles de divulgació i fer aquells canvis que són a les meves mans per a deixar un món millor, un món on tots els éssers, persones i animals, tinguem l'espai en les millors condicions possibles per a viure. 

dissabte, de gener 25, 2025

Dia 25 - Repte 25 dies d'escriptura


Arribem al final d'aquest repte de 25 dies d'escriptura en què hem iniciat aquest 2025. Primer de tot vull donar les gràcies a Carme Rosanas i Sa lluna per haver-me acompanyat en el repte, també a qui m'ha llegit i comentat. Hi ha hagut propostes molt variades, segurament algunes us deuen haver motivat més que no pas d'altres, n'hi ha que han costat més, però en general espero que ho hagueu passat bé escrivint i creant, i que el repte hagi servit per buscar cada dia una estona per a l'escriptura.

Ara sí, passem a la darrera proposta. Vam començar el repte escrivint sobre els motius que ens mouen a escriure, i si ens agrada l'escriptura és perquè també ens agrada llegir. Així que en aquest últim dia faig dues preguntes: Quin és l'últim llibre que has llegit? Quin llibre estàs llegint ara? 
Es pot explicar una mica l'argument dels llibres, compartir-ne algun fragment si es vol, si ens ha agradat, o si ens està agradant en el cas de la lectura actual.



Pel que fa a l'últim llibre que he llegit es titula "El bosque" d'Anne Sverdrup-Thygeson, traduït del noruec al castellà per Ana Flecha Marco, publicat per Barlin Libros. L'autora del llibre és una biòloga nascuda a Nourega i imparteix classes sobre Ciències Ambientals i de la Vida a la Universitat d'Oslo. Ha publicat diferents treballs relacionats amb la natura i la biodiversitat i ha estat guardonada amb diferents premis per la seva tasca de difusió i divulgació del coneixement científic de la natura. 
Sinopsi: En el llibre El bosque, l'autora ens endinsa en el més profund d'aquests ecosistemes, i ens retorna la saba i bellesa que brota dels seus arbres i, sobretot, l'impacte que la seva salut -o la manca d'ella- tenen a les nostres vides. Els boscos netegen l'aigua que bevem i ens protegeixen de les forces de la natura. Són testimonis del món i del temps, així com lloc per a centenars d'espècies vegetals i animals. Des de fa molt de temps, han servit com a font de recursos aparentment inesgotables per als éssers humans. La desforestació i els desastres que en deriven han posat en perill, de manera implacable, el manteniment i la supervivència de centenars de formes de vida. Entre elles, la nostra.
En aquest llibre l'autora ens convida a apreciar aquest vincle que ens uneix als boscos, i a reflexionar sobre noves formes sostenibles de relacionar-nos-hi. Encara que amb la vida accelerada que ens afecta això sembli llunyà, es tracta d'un assumpte de vital importància, la cura del nostre entorn és un acte de cura cap a nosaltres mateixos i cap a les futures generacions.

M'ha agradat llegir aquest llibre perquè he après aspectes del bosc que desconeixia. Molts capítols porten per títol el nom d'una espècie d'arbre on s'aprofundeix en el seu coneixement. Hi ha capítols sobre el bedoll, l'àlber, el pi, el roure, el freixe, el til·ler... també altres capítols sobre els fongs, espècies amenaçades, sobre la vida després de la mort d'un arbre, etc. En resum, un llibre interessant i necessari si es vol saber més sobre els boscos.

Cuando hablamos de árboles, no hay que romantizar el pasado ni rechazar la ciencia, pero creo que es útil que reflexionemos sobre la hipótesis de que hemos perdido algo significativo en algún momento del camino. El asombro, la reverencia, la comprensión de la esencia de la naturaleza, el respeto por otras criaturas y un poco de humildad con respecto a nuestro lugar en la tierra, y saber que esa pérdida, ese cambio, ese "desencanto" es una parte del origen de la crisis de la naturaleza.
De la misma manera, parte de la solución a la crisis de la naturaleza también reside en una especie de "reencantamiento" con el entorno natural, donde tanto la fascinación como el respecto tengan su sitio. Porque, como ya sabemos, ni nosotros ni la naturaleza somos idílicos, pero estos contrastes son los que dan sentido a la vida.
Fragment de El bosque, Anne Sverdrup Thygeson





I aquesta setmana he començat a llegir el llibre "Bambi. Història d'una vida al bosc." de Felix Salten, amb traducció al català de Montserrat Camps Gaset, publicat per Adesiara Editorial.
Sinopsi: Tothom té al cap l'escena més lacrimògena del cinema infantil, la mort de la mare de Bambi. En realitat, la novel·la original, tracta de la vida d'un cabirol al bosc, i la pèrdua de la mare és un més dels perills que assetgen els animals. Bambi es fa gran i aprèn a conèixer els secrets de la natura, alhora que es formula les grans preguntes que ens fem tots sobre nosaltres mateixos, sobre la vida i la mort. Però, al bosc, no tot són flors i violes: l'amenaça de la figura humana, violenta, temuda i vista com a inevitable, hi és omnipresent. Bambi és, també, una punyent al·legoria sobre les forces del mal que planaven sobre els jueus i sobre Europa. Per això els nazis, que havien entès perfectament el paper que hi feien, la van prohibir.

Les poques pàgines del llibre que he llegit fins ara m'estan agradant i em fan venir ganes de seguir avançant en la seva lectura, hi ha fragments narrats de forma molt poètica. I el llibre comença així:
Arriba al món enmig de la floresta, en una d'aquelles cambres del bosc petites i amagades, que aparentment estan obertes per totes bandes, però que estan protegides també per totes bandes.
No hi havia gaire espai, tot just n'hi havia prou per a ell i la mare.
Inici de Bambi


I amb aquest inici de la lectura de Bambi dono per finalitzat el repte de 25 dies d'escriptura. Agraïda un cop més a qui hi ha participat i que l'escriptura segueixi, així serà perquè tenim moltes coses per expressar, comunicar i transmetre de la millor manera que sabem: amb les paraules que ens surten de dins.


· Les lectures de Carme Rosanas
· Les lectures de Sa lluna

divendres, de gener 24, 2025

Dia 24 - Repte 25 dies d'escriptura


La penúltima proposta dels 25 dies d'escriptura la farem a partir de la següent frase: "Recordo que...". Es tracta de pensar en algun record i explicar-lo, descriure aquest moment, aquesta vivència. Pot ser un record de fa dos dies, tres mesos o 5 anys, tant és. Si es prefereix també es pot fer una llista d'alguns records, els que vagin venint a la memòria, i escriure breument sobre cada un d'ells.
Fent aquest exercici de forma regular ens adonarem que cada cop van sortint més records, i uns es van lligant amb els altres.
Aquesta proposta és extreta de tallers fets amb Lidia Luna, de Narrativas y otras lunas.


Recordo que el passat diumenge al migdia vaig arribar-me fins a la vora del riu, a pocs minuts de casa, com acostumo a fer molts dies. M’agrada anar-hi, passejar tranquil·lament, seure al banc de fusta i observar quins ocells hi ha al riu. Alguns dies no se n’acosta cap, d’altres sí que n’hi ha. Aquest passat diumenge, d’un tros lluny ja vaig albirar-ne uns quants. Quan vaig ser allà davant, vaig poder apreciar una bona colla de corbs marins, dos martinets blancs i un bernat pescaire, habituals de la zona, però tants no els havia vist cap dia. Estaven tots bastant junts, a sobre de la resclosa. Em vaig quedar una estona allà, contemplant-los i fent-los algunes fotos: els corbs anaven obrint i batent les ales, els martinets i el bernat estaven més quiets. De dins l’aigua també sortien més corbs marins: s’enfonsaven, sortien a la superfície i es tornaven a capbussar.

Un martinet blanc, tres corbs marins i un bernat pescaire

Un altre martinet blanc, més apartat i tot sol, en una altra part del riu

El bernat pescaire no va voler mirar a càmera :D

Tres corbs marins

I aquestes moments de ser allà i sentir el so de l'aigua del riu, observar els ocells i el paisatge, són records que omplen i asserenen l'ànima. 


PROPOSTES REBUDES
· Carme Rosanas: Recordo que...
· Sa lluna: Recordo que...

dijous, de gener 23, 2025

Dia 23 - Repte 25 dies d'escriptura


Avui es tracta de fer un text parlant sobre el lloc des d'on s'escriu, com és l'espai on escrivim normalment, quins elements hi ha, si hi ha sons, olors, etc. intentar posar-hi tots els sentits. També podem explicar quin suport fem servir, llibretes, tablet, ordinador.

A continuació comaprteixo una fotografia i la descripció de l'espai des d'on escric, a casa.




El meu espai d’escriptura acostuma a ser a casa, a l’escriptori que tinc en una habitació no gaire espaiosa, però on entra molta llum. De tant en tant també escric a fora, a l’aire lliure si el temps és suau, però a vegades són notes, idees que em venen i que les apunto perquè no se m'oblidin. 
A casa doncs, a l'escriptori m'assec a la cadira giratòria, i amb l’ordinador a davant, començo a teclejar. Abans d’escriure a l’ordinador normalment escric a mà primer, en algun dels quaderns que tinc. Els poemes i textos breus gairebé sempre són primer escrits a mà, m’agrada molt més. En tinc unes quantes de llibretes amb poemes, pensaments, frases, sensacions, esborranys, idees... Els textos més llargs acostumo a teclejar-los directament a l’ordinador, però abans he fet algunes anotacions a mà.
A la taula de l’escriptori hi tinc el portàtil, el router amb un calendari a sobre, un porta llapis, un quadre amb una fotografia del meu gos, el Jaqui (1996-2014), un llum de sobretaula i un tagín de palma on guardo el carregador del mòbil, auriculars i pens. A la paret hi tinc dos puzles que vaig fer fa anys, de mil peces cada un, un mirallet petit i un altre quadre amb fotos del Jaqui i la Tana.
A vegades, abans d’escriure o de llegir, ja que també acostumo a llegir aquí, m’agrada tirar algun ambientador, normalment de menta o de lavanda. Quan fa bon temps tinc la finestra oberta, i algun cop m’ha sorprès alguna abella o vespa corrent per les cortines o a sobre de la pantalla de l’ordinador. Quan això passa m’aixeco d’una revolada i no torno a entrar fins que estic segura que l’insecte en qüestió se n’ha anat.
L’ampolla d’aigua mai no falta a sobre de la taula tampoc, i a vegades alguna infusió o te per acompanyar l’escriptura. I quan és el temps, una orxata artesana no hi pot faltar. De tant en tant també tinc fruita seca a la vora per anar picant, o uns bombons de xocolata per endolcir el moment.
Si estic sola acostuma a haver-hi silenci. Si hi ha algú més a casa m’arriba el so de la televisió o la ràdio des del menjador o les veus dels pares quan parlen entre ells. Per a escriure prefereixo silenci o posar música ambient que busco al Youtube, em poso els auriculars i deixo que soni mentre els textos van prenent forma.




· El lloc des d'on escriu Carme Rosanas
· El lloc des d'on escriu Sa lluna

dimecres, de gener 22, 2025

Dia 22 - Repte 25 dies d'escriptura | Relats conjunts


Doncs avui toca un altre dia de creació lliure, com ja vam fer en dues propostes anteriors. Així que a escriure el que es vulgui. Si es vol combinar amb alguna proposta d'algun altre blog ja sabeu que es pot fer. 

Per part meva, en aquesta proposta número 22 dels 25 dies d'escriptura aprofito per participar a Relats Conjunts de gener.


François Boucherr, 1767, Le courrier secret

MISSATGE SECRET

Asseguda a sota del seu arbre preferit la Núria repassa una de les seves llibretes, el quadern on apunta les sensacions i emocions del dia a dia, les alegries i decepcions, els poemes i relats que li surten de dins. Avui ha estat rellegint el que ha escrit des que ha començat l’any, i és que no se li va acudir una altra idea que crear un repte d’escriptura de 25 dies seguits! Ja en fa 22 d’aquell primer text en què va començar explicant les raons de per què escriu, després han seguit haikus, una tanka, un tautograma i un acròstic, fins i tot ha fet llistes d’arbres i ocells que tant li agraden; ha parlat de colors, ha donat vida a uns paraigües inventant un diàleg entre ells, ha fet una llista d’agraïments, una llista de cançons, s’ha assegut davant d’una llar de foc (de manera imaginativa), ha parlat sobre quina estació de l’any li agrada més, i ha escrit alguns poemes.

I avui, què toca escriure? Una creació lliure. I com que no sabia cap on tirar, ha demanat ajuda al seu arbre, ha acostat l’orella al seu tronc i ha esperat la resposta. Un cop li ha arribat, ha començat a escriure sobre el paper.
Però això no ho puc pas publicar, oi? ha demanat a l’arbre quan ha acabat.
I ell li ha tornat a donar la resposta, que només ells dos coneixen. L’arbre és l’únic que coneix el missatge secret que ha escrit la Núria.
Si un secret es fa públic, deixa de ser secret, oi? ha dit la Núria a l’arbre picant-li l’ullet.
Així que el text es queda guardat en el seu quadern. La Núria no publicarà pas les paraules que ha escrit aquest cop, però rellegint alguns dels poemes del repte, s’hi pot trobar alguna pista.

· Aportació a Relats conjunts de gener: Relats conjunts: Missatge secret


PROPOSTES REBUDES:

· Sa lluna: Missatge secret
· Carme Rosanas: Roques il·luminades

dimarts, de gener 21, 2025

Dia 21 - Repte 25 dies d'escriptura


En la proposta d'avui es tracta d'escriure un acròstic a partir del nostre nom, podem posar-hi algunes característiques de nosaltres, allò que ens agrada, etc. el que ens defineix a partir del nom.
En un acròstic o alfapoema escrivim totes les lletres d'una paraula en vertical, en aquest cas el nom propi, i de cada lletra en surt una frase. 



Natura i llibres
Una llibreta i bolígraf
Respirar olor de nous somnis
Inspirar confiança i gratitud
Aprendre a sostenir tempestes.


Carme Rosanas

Calma i placidesa sense perdre les emocions.
Aprendre sempre a acceptar les coses que no puc canviar.
Rumiar a la mida justa i necessària, ni poc ni massa.
Mirar, mirar i mirar la natura, les persones... el món.
Escoltar i emocionar-se sense perdre la calma.


Sa lluna (Paula)

Pacifista, no puc amb les baralles i les guerres, no hi trobo sentit.
Atenta amb tothom (hauria de dir amb gairebé tothom)
Unica! Impossible definir-me amb la u, però em sembla que tots ho som una mica, oi?
Lleial, en tots els sentits.
Apassionada de la gent, de la natura, de tot el que m'envolta, fins i tot d'allò que no en sé res.