diumenge, de maig 15, 2022

Quadern de natura | Relats conjunts

Jan van Kessel the Elder, 1641-79, Stilleven van insecten en vruchten

 

20 abril 2022

Avui he començat la formació de “Guia de natura” on ens han explicat el funcionament del curs i totes les sortides que farem. A més, ens han regalat unes llibretes per als apunts. Cada quadern fet amb papers reciclats, cosit a mà i amb unes cobertes inspirades en elements de la natura: jo he triat una portada on hi ha papallones, insectes, una branqueta amb fulles i fruita. La trobo molt bonica, i ja l'estic estrenant amb aquestes primeres línies. Tot just acabo de començar però tinc molt bones sensacions i ganes d'aprendre. Sempre he viscut a pagès, a casa hem cultivat fruites i verdures al nostre hort i tinc moltes ganes de transmetre l'amor per la natura.

29 abril 2022

Ahir vam fer la primera sortida: vam anar a la platja i les seves dunes. Ens van explicar d'on prové la sorra de les platges, les diferències en la textura entre platges del nord i del sud i ens van comentar que la seva extracció del fons marí per reposar-la altera l'ecosistema. Després ens van parlar de les dunes o acumulacions de sorra, les quals eviten la seva erosió i gràcies a la seva vegetació es protegeixen. Vam identificar les plantes que hi havia: alfals marí, crucianel·la, equinòfora, borró i lliri de mar.
Finalment vam recollir algunes petxines que vam retornar, ja que serveixen com a aliment per a cargols, refugi de crancs i material per a noves petxines. Segur que tots, alguna vegada, ens hem endut algunes petxines de la platja, doncs ahir vam saber que no ho hem de fer. De fet, en els darrers anys ja s'ha observat que cada cop són més petites i n'hi ha menys.

10 maig 2022

Avui hem fet la segona sortida del curs, en aquest cas per a identificar papallones diürnes! Ha estat molt interessant i he gaudit molt. Han començat explicant-nos què és un seguiment de fauna, per a què serveix i tot seguit ens han donat un full amb els noms de les papallones més representatives que podíem trobar. El dia ha acompanyat i les papallones s'han deixat veure, així que amb l'ajuda d'uns binocles hem començat a veure què trobàvem. Al final hem apuntat totes les espècies que hem pogut veure: papallona reina, papallona zebrada, arlequí, blaveta comuna, verdeta d'ull blanc, safranera, margera comuna, nimfa mediterrània i blanqueta perfumada.
Un altre gran dia a la natura, no només com a “turistes” o espectadors, sinó com a observadors i coneixedors de l'entorn que ens envolta.

15 maig 2022

La formació continua sent la mar d'interessant i estem aprenent molt, amb bon ambient entre els companys. La pròxima sortida la farem demà als voltants del riu, on identificarem macroinvertebrats aquàtics, que serveixen com a indicadors de la qualitat a la majoria de rius, responen als canvis ambientals d'una forma molt directa i permeten avaluar les possibles pertorbacions que pateixen els rius i zones humides. Si la qualitat és bona, podem trobar moltes espècies; si és dolenta, n'hi pot haver molts però poques espècies.
I el proper diumenge comença la Setmana de la Natura, amb un munt d'activitats programades: sortides, tallers, xerrades, exposicions... entre la formació de Guia i la Setmana de la Natura tindré tots els dies ocupats, però quan fem allò que ens agrada ens sentim plens i feliços.


La meva aportació a Relats conjunts del mes d'abril: https://relatsconjunts.blogspot.com/2022/04/insectes-i-fruita.html
Un text fictici la informació del qual he extret d'Internet: noms de papallones, plantes de les dunes...
El que sí que és cert és que el pròxim 22 de maig comença la Setmana de la Natura, deixo l'enllaç de la web per si a algú li interessa alguna activitat: https://setmananatura.cat/2022/#!/llistat

8 comentaris:

  1. Has triat bé, fent com un diari!.
    A partir d'ara si necessito més informació, ja sé a qui anar.😉

    Molt ben trobat.
    Aferradetes, bonica.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Primer havia pensat una altra història però no em va acabar de sortir... i al final se'm va acudir això del diari. M'he documentat una mica, que sempre és bo per aprendre alguna cosa.

      Gràcies, nina, aferradetes.
      Bon inici de setmana.

      Elimina
  2. Una bona participació. La llibreta t'ha quedat super guapa, amb aquesta portada.
    Una abraçada Núria.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Una llibreta ben maca per prendre notes sobre la natura, sempre és bo tenir uns quants coneixements, diuen que el saber no ocupa lloc. Gràcies, Carme.
      Una abraçada.

      Elimina
  3. Que cap dia sigui rutinari. Que els dies siguin com aquells àlbums que teníem de petits. Plens de "Vida i color"

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que cada dia ens sorprenguem amb alguna cosa, l'admirem. I així no faltarà "vida ni color" als nostres dies ;)

      Elimina
  4. El que si és cert, es que sent una ficció, ens has il·lustrat força bé amb tots aquests detalls, es com si l'haguéssim fet de debò ! :)
    Jo de petit, quan anàvem a la platja , si que agafàvem petites petxines de la sorra, aquí en deien "tallarines" i la mare les posava al arrós del dinar !.... ara , ja les compro al mercat, eh ;)
    Bon curset-relat, Núria !.

    ResponElimina
    Respostes
    1. També anava imaginant tots aquests detalls mentre els escrivia, com si m'hi trobés, hehe!
      I no sabia això de les "tallarines", una cosa més que he après ;)
      Moltes gràcies, Artur!

      Elimina