dilluns, de maig 30, 2022

Somnis de l'Harem - Fatema Mernissi

Traducció de Dolors Udina

 
Vaig preguntar a la Iasmina què volia dir estar tancada en un harem, i em va donar diverses respostes diferents, que òbviament només van servir per confondre'm. De vegades deia que estar tancada en un harem volia dir que una dona havia perdut la llibertat de moviments. Altres vegades deia que un harem significava una desventura, perquè una dona havia de compartir el seu marit amb moltes altres.


Per què rebel·larse i canviar el món si no pots aconseguir el que et falta a la vida? I allò que més clarament falta a les nostres vides és amor i passió. Per què organitzar una revolució si el món ha de ser un desert emocional?


Un cop alliberades, moltes esclaves estaven massa febles per lluitar, massa espantades per protestar i eren massa pobres per tornar a la seva terra. De fet, no volien res més que una cambra tranquil·la per ajaure's i deixar passar els anys, un lloc on poguessin oblidar la successió absurda de dies i nits i somniar un món millor en què la violència i les dones anessin per camins diferents.


Una vegada vaig preguntar a la Mina perquè ballava amb tanta suavitat mentre que la majoria de les altres dones feien moviments sobtats i violents, i em va contestar que moltes dones confonien l'alliberament amb l'agitació.
Hi ha dones que estan empipades amb la vida em va dir la seva manera de ballar és una expressió d'això. 
Les dones empipades són víctimes del seu empipament. No poden fugir-ne i alliberar-se, cosa que francament és un trist destí. La pitjor presó és la que es crea un mateix.


La frontera entre el bon teatre i el circ és molt subtil. I l'art només floreix quan aquesta separació es manté amb cura.

divendres, de maig 27, 2022

La vida secreta de los árboles - Peter Wohlleben

Traducció de Margarita Gutiérrez

Los árboles soportan peor la sed que el hambre, ya que éste pueden calmarlo en cualquier momento. Como un panadero, que siempre dispone de pan suficiente, a través de la fotosíntesis pueden acallar rápidamente las protestas del estómago. Pero incluso el mejor panadero no puede hornear nada sin agua. De la misma manera, los árboles no son capaces de procesar los nutrientes si les falta agua.


Los árboles son seres majestuosos, bajo cuya copa parecemos sólo hormigas en la hierba.


En un puñado de tierra del bosque, se esconden más seres vivos que hombres hay sobre la tierra. En sólo una cucharadita, hay un kilómetro de filamentos de hongos. Todos estos seres actúan sobre el suelo, lo conforman y son imprescindibles para los árboles.


En el mundo de los árboles viejo no significa débil, encorvado o vulnerable, sino todo lo contrario, dinámico y productivo. Así pues, los árboles viejos son claramente más productivos que los jovenzuelos, y en relación con el cambio climático, importantes aliados de la humanidad. Rejuvenecer los bosques para revitalizarlos como mínimo puede considerarse una estrategia que induce a error y como máximo, en términos de la explotación maderera, implica una disminución del valor a partir de cierta edad del árbol. Los hongos pueden producir la podredumbre en el interior del tronco, lo que afecta al crecimiento posterior. Si lo que queremos es utilizar los bosques para combatir el cambio climático, entonces debemos dejarlos envejecer, tal y como abogan las grandes asociaciones de defensa de la naturaleza.

diumenge, de maig 22, 2022

Quinze de quinze | Col·lecció de moments

Del blog de la Carme "Col·lecció de moments"

Il·lusionada i feliç, així em sento per la sortida que faré la pròxima setmana a la cala de Sa Tuna, a Begur. Només l'he vista en imatges, i és d'una bellesa indescriptible. Hi ha llocs ben a prop de casa on no hem estat mai, i Sa Tuna és un d'ells. Però no és només per això que em fa il·lusió anar-hi, sinó que també hi podré visitar una exposició titulada “Col·lecció de moments: Quinze de quinze”. I quins moments són aquests? i de qui són?, us demanareu. Doncs de l'amiga Carme, que té un blog on publica fotografies, aquarel·les i dibuixos acompanyats de poemes i contes. Enguany fa quinze anys que té el blog i ho vol celebrar a Sa Tuna amb aquesta exposició on hi haurà quinze de les seves obres.

Ja ho diuen, l'escriptura ens fa imaginar, somiar, viatjar... i ens fa conèixer persones i llocs especials.


Amb aquest text fictici participo a la celebració dels quinze anys del blog de la Carme, això no que no és fictici, com tampoc ho són els seus dibuixos i textos. Així que n'he triat alguns per fer aquesta "exposició" aquí al blog.
Per molts anys més col·leccionant moments, Carme! https://carmerosanas2.blogspot.com/2022/05/blogcelebracions.htm

diumenge, de maig 15, 2022

Quadern de natura | Relats conjunts

Jan van Kessel the Elder, 1641-79, Stilleven van insecten en vruchten

 

20 abril 2022

Avui he començat la formació de “Guia de natura” on ens han explicat el funcionament del curs i totes les sortides que farem. A més, ens han regalat unes llibretes per als apunts. Cada quadern fet amb papers reciclats, cosit a mà i amb unes cobertes inspirades en elements de la natura: jo he triat una portada on hi ha papallones, insectes, una branqueta amb fulles i fruita. La trobo molt bonica, i ja l'estic estrenant amb aquestes primeres línies. Tot just acabo de començar però tinc molt bones sensacions i ganes d'aprendre. Sempre he viscut a pagès, a casa hem cultivat fruites i verdures al nostre hort i tinc moltes ganes de transmetre l'amor per la natura.

29 abril 2022

Ahir vam fer la primera sortida: vam anar a la platja i les seves dunes. Ens van explicar d'on prové la sorra de les platges, les diferències en la textura entre platges del nord i del sud i ens van comentar que la seva extracció del fons marí per reposar-la altera l'ecosistema. Després ens van parlar de les dunes o acumulacions de sorra, les quals eviten la seva erosió i gràcies a la seva vegetació es protegeixen. Vam identificar les plantes que hi havia: alfals marí, crucianel·la, equinòfora, borró i lliri de mar.
Finalment vam recollir algunes petxines que vam retornar, ja que serveixen com a aliment per a cargols, refugi de crancs i material per a noves petxines. Segur que tots, alguna vegada, ens hem endut algunes petxines de la platja, doncs ahir vam saber que no ho hem de fer. De fet, en els darrers anys ja s'ha observat que cada cop són més petites i n'hi ha menys.

10 maig 2022

Avui hem fet la segona sortida del curs, en aquest cas per a identificar papallones diürnes! Ha estat molt interessant i he gaudit molt. Han començat explicant-nos què és un seguiment de fauna, per a què serveix i tot seguit ens han donat un full amb els noms de les papallones més representatives que podíem trobar. El dia ha acompanyat i les papallones s'han deixat veure, així que amb l'ajuda d'uns binocles hem començat a veure què trobàvem. Al final hem apuntat totes les espècies que hem pogut veure: papallona reina, papallona zebrada, arlequí, blaveta comuna, verdeta d'ull blanc, safranera, margera comuna, nimfa mediterrània i blanqueta perfumada.
Un altre gran dia a la natura, no només com a “turistes” o espectadors, sinó com a observadors i coneixedors de l'entorn que ens envolta.

15 maig 2022

La formació continua sent la mar d'interessant i estem aprenent molt, amb bon ambient entre els companys. La pròxima sortida la farem demà als voltants del riu, on identificarem macroinvertebrats aquàtics, que serveixen com a indicadors de la qualitat a la majoria de rius, responen als canvis ambientals d'una forma molt directa i permeten avaluar les possibles pertorbacions que pateixen els rius i zones humides. Si la qualitat és bona, podem trobar moltes espècies; si és dolenta, n'hi pot haver molts però poques espècies.
I el proper diumenge comença la Setmana de la Natura, amb un munt d'activitats programades: sortides, tallers, xerrades, exposicions... entre la formació de Guia i la Setmana de la Natura tindré tots els dies ocupats, però quan fem allò que ens agrada ens sentim plens i feliços.


La meva aportació a Relats conjunts del mes d'abril: https://relatsconjunts.blogspot.com/2022/04/insectes-i-fruita.html
Un text fictici la informació del qual he extret d'Internet: noms de papallones, plantes de les dunes...
El que sí que és cert és que el pròxim 22 de maig comença la Setmana de la Natura, deixo l'enllaç de la web per si a algú li interessa alguna activitat: https://setmananatura.cat/2022/#!/llistat

dilluns, de maig 09, 2022

2012-2022 - Deu anys d'escriptura

.

Avui fa deu anys que vaig començar el blog, no va ser aquest sinó el que tenia primer i que vaig actualitzar fins l'octubre de 2020. A partir de llavors em vaig traslladar aquí, eliminant les entrades de l'anterior i traslladant-ne algunes en aquest espai.

Des de sempre m'ha agradat llegir i escriure, però és des del maig de l'any 2012 que m'hi vaig posar de forma regular i he mantingut al llarg de tot aquest temps. Algunes èpoques més, altres menys, però amb l'escriptura acostumo a mantenir una constància que amb altres activitats em costa. Ja siguin poemes, haikus, acròstics, relats curts... de tot això n'han sorgit llibres artesans, llibretes i quaderns, tallers, fires, presentacions, recitals... en aquests deu anys han estat vàries les activitats portades a terme al voltant de les paraules.

M'agrada mantenir aquest compromís amb l'escriptura publicant al blog, animant també a escriure a tothom qui vulgui mitjançant la proposta Lletres i fils i intentant participar a propostes d'altres blogs i webs. També m'agrada i m'ajuda la pràctica de l'escriptura a nivell més personal, escrivint en diaris, expressant emocions i sentiments i ordenant idees i pensaments.

Podria explicar moltes anècdotes i situacions que he viscut durant tot aquest temps, però tampoc vull allargar-me, per tant anirem al gra: deu anys és una xifra maca, que fa goig, així que he preparat una propostes per celebrar-ho i que resumeixo a continuació.

·Deu anys, deu mots. Proposta amb la qual convidaré a escriure deu textos: el primer text haurà de tenir un màxim de 100 paraules, el segon un màxim de 90 paraules, el tercer un màxim de 80 paraules, el quart un màxim de 70 paraules... i així successivament fins que el darrer text, el desè, haurà de tenir com a màxim 10 paraules. Cada un d'aquests textos haurà d'incloure una paraula obligatòria que descobrireu el 10 de juliol i s'hi podrà participar fins al dia 10 de setembre. Amb tots els textos rebuts faré un recopilatori, en format digital, i el publicaré el 10 del 10, o sigui el 10 d'octubre.

Ja veieu que això va de deus, com no podia ser d'altra manera.
 
Amb aquesta proposta doncs celebrarem deu anys en el camí de l'escriptura, un camí òbviament lligat a la lectura i per mi també a la natura. Caminar per boscos, descobrir corriols, rieres, fonts... contemplar els paisatges a cada estació, admirar una posta de sol, sentir el cant dels ocells o gaudir del silenci, notar l'aire a la pell... tot això ajuda a asserenar la ment i fer més fluïda l'escriptura. Llibres, escriptura i natura, els meus camins de vida.

Ja per anar acabant no em puc deixar els agraïments. Agrair les visites i comentaris al blog, als qui participeu a Lletres i fils, als qui hi són des de sempre i als qui s'hi han incorporat més endavant. Gràcies a tothom que al llarg d'aquests deu anys ha format part d'aquests camins. Continuem caminat de la mà de les paraules, els llibres i amb la natura per companya imprescindible.
 

dissabte, de maig 07, 2022

Pau | Lletres i fils

Fotografia feta a Sant Vicenç de Castellet

 
La pau desperta
ben xopa d'esperança.
Els odis moren.
 
* * *

Petits i grans
Arreu del món
Uneixen els cors..


Doncs de moment un haiku i un acròstic per a la proposta Lletres i fils del mes de maig. Us animeu a participar-hi? https://nurialaroca.blogspot.com/2022/05/lletres-i-fils-maig-2022.html
 

dilluns, de maig 02, 2022

Lletres i fils | Maig 2022

.

Continuem amb una nova proposta de Lletres i fils, aquest cop amb una fotografia on es pot llegir el mot 'PAU'. Quina història se us acudeix? Algun poema? Una reflexió? Posem-hi una mica de pau? 

Cadascú pot escriure el que vulgui i compartir-ho. I per cert aprofito per donar les gràcies a tothom qui ha participat el mes passat, fins ara ha estat la proposta amb més participació. Moltes gràcies! 


PROPOSTES REBUDES

En Pau és obligat a anar al front, on hi passa 3 mesos suportant bombardejos constants.
Justament un dia abans de que acabi la batalla és ferit mortalment.
Quan arriba la pau en Pau fa dies que descansa en pau.
-Xavier Pujol-
 
Que n'és de bonica la Pau, però hi ha qui no l'ha viscuda mai, ja que des del seu naixement, només ha vist foc de les bombes i ha sentit el seu retronar com si el món s'acabés...
Pau per a totom!!!
-Roser Algué-


· Núria: Pau
· Artur: La missió
· Salluna: Maleïda nit